Viten og vinskap

Når det kommer til vin kan nordmenn historisk sett trygt kalles nybegynnere. Man trenger for øvrig ikke være ekspert for å ha nytte av et skikkelig vinskap.


I takt med økt matinteresse her til lands, har vi også fått øynene opp for god vin. Vi går på kurs og vinsmaking, og fordyper oss stadig mer i temaet. Når vi reiser, lar vi oss forføre og inspirere av kulturer hvor kjærligheten til vin har en lengre tradisjon enn hos oss. Nordmenn har mer penger enn før, og bruker dem i større grad på smaksopplevelser. En konsekvens av dette er at vi blir mer kvalitetsbevisste. Vi prioriterer finere og dyrere vin, og med denne prioriteringen følger ofte ønsket om å gi vinen optimale lagringsforhold. Men på kjøkkenbenken er det for varmt, og i kjøleskapet er det for kaldt. Derfor er vinskapet et element vi ser stadig mer av i private hjem.

Estetisk og nyttig

Norcool Cave 55 Vinskuff er praktisk og elegant.

Norcool Cave 55 Vinskuff er praktisk og elegant.
Foto: Carl Martin Nordby

Norcool tilbyr et bredt utvalg vinskap med ulike egenskaper, avhengig av bl.a. hvor mye plass du har til rådighet og hvor mange flasker du ønsker at skapet skal romme. En av de største fordelene med vinskap er at det er like estetisk som det er praktisk. Med flaskene på utstilling gjennom sotede glassdører, er vinskapet både oversiktlig og flott å se på. Vinskapene fra Norcool er kjent for upåklagelig kvalitet og et elegant ytre. Kapasiteten varier fra 16 til 100 stk. 75 cl. vinflasker. Skapene har stilfulle eikehyller og sotet glassdør med herdet sikkerhetsglass og UV-beskyttelse. I tillegg har de fleste skapene elektronisk display, energiklasse A+ og regulerbare temperatursoner. Vinskapet holder normalt en stabil temperatur på 8-16 grader for å sikre at vinen bevarer den ideelle temperaturen for både servering og lagring.

Temperatur er avgjørende

Norcool Cave 55 Vinskuff gir perfekt temperatur for servering og lagring. Foto av Carl Martin Nordby

Norcool Cave 55 Vinskuff gir perfekt temperatur for servering og lagring.
Foto: Carl Martin Nordby

Vinens temperatur er en vitenskap i seg selv. Uavhengig av om du investerer i dyrere vin, eller om du er fornøyd med de rimeligere typene, er temperaturen en avgjørende faktor for smaksopplevelsen. Dersom du kjøper de dyrere vintypene, er mesteparten av pengene bortkastet hvis du serverer vinen romtemperert. Her til lands var vi relativt sent ute med å forstå viktigheten av korrekt temperert vin. Bare for noen få år tilbake hadde vi faktisk for vane å varme opp vinen før den ble servert. Vinflaskene hadde gjerne sin faste plass på peishylla, og var ikke vinen varm nok, ga vi den et lite vannbad. Som følge av varmen mistet vinen både smak og alkoholprosent. I dag vet vi heldigvis bedre, og kan gi vinen den lagringen den fortjener.